Alé hop, de druivenoogst !

Een periode gelanceerd door de orde van de wijnoogst

Het is aan het einde van de zomer dat het traditionele Ban des Vendanges plaatsvindt. Dit evenement viert de komst van de druiven en betekent het begin van de oogst .  De commandant die zijn traditionele klederdracht draagt, verklaart dat de druiven rijp zijn en het begin van de druivenoogst.  Na het drinken van het sap van de eerste pers, worden de vele aanwezigen uitgenodigd om de beste wijnen van de producenten te proeven.*

In het verleden was dit evenement een gelegenheid om tienden te innen op alle gewassen. Van wat we weten, gaat deze traditie terug tot 1309 voor het dorpje Vinsobres in de Baronnies in de Drôme Provençale.
Een notariële akte tergugevonden die hiernaar refereert, en die de abdissen van Saint-Césaire d’Arles het recht gaven om die in te verzamelen

Niettemin heeft dit evenement sinds enkele jaren niet meer plaatsgevonden in de gemeente Vinsobres.

De verschillende wijnen

De Cru van de Côtes du Rhône

Dezelfde bodems worden gevonden als voor de Côtes du Rhône AOC, maar de criteria waarmee rekening wordt gehouden, het klimaat en de bodem, worden strenger toegepast gezien de productieregels van deze benaming. Over het algemeen geven kalkachtige kleigronden een wijn die dicht, genereus, ruim en vlezig is met krachtige aroma’s. De droge en stenige bodems geven aangename, elegante, fijne en fruitige wijnen. Erkend om hun specificiteit, de Côtes du Rhône Villages vermelden de gemeente waar de wijn geproduceerd wordt op het etiquette. In de Baronnies in de Drôme Provençale, wordt 1 gemeente zo erkend, het is: St-Maurice-sur-Eygues.

AOC Côtes du Rhône

De wijngaarden van de benaming Côtes du Rhône bloeien in 171 gemeenten, verspreid over 6 departementen, een rijke en gevariëerde streek, met één gemeen punt, een gulle zon. Het klimaat, de bodem en de variëteit bepalen het typisch karakter van de Côtes du Rhône wijnen, maar meer dan een geografische eenheid, is het zeker de menselijke wil die de benaming opbouwde en zo hen ​​echte persoonlijkheid geeft. Inderdaad, de wijnbouwers van AOC Côtes du Rhône werken samen, elke dag met hetzelfde doel: de beste wijnen garanderen, van de cultuur tot het mengen. Meer dan 90% van de wijnproductie is rode wijn, die van dit AOC zijn allemaal genereus, fijn, aangenaam en gekruid.

AOC Vinsobres

De wijnen van Vinsobres, geteeld op 4 specifieke gebieden, zijn gekenmerkt door hun frisheid en hun finesse in hun tannines, zijn belangrijke grote rode wijnen. Meestal gemaakt van Grenache en Syrah druiven, genieten ze van een balans tussen rood fruit en kruiden. De AOC Vinsobres, boegbeeld van de Drôme Provençale, geeft ons de mogelijkheid om te rijpen wat liefhebbers en kenners appreciëren.

De wijnen van de Baronnies met IGP
De côteaux van de Baronnies

Op de hellingen van de Provençaalse Baronnies, meer bepaald aan de voet van de Mont Ventoux, vinden we de Coteaux des Baronnies. Het is een streek rijk aan kleuren die ons uitnodigt om een ​​prachtig landschap te ontdekken. Het is ook de topografie van dit gebied dat de Coteaux des Baronnies al zijn karakteristieken zal geven. Op een hoogte van gemiddeld 600 meter en een versnipperd gepreserveerd relief, de hele wijngaard situeert zich tussen de 300 en 700 meter hoog. De meeste wijnen die daar worden geproduceerd, zijn rode wijnen, zoals de overheersende wijnstokken van dit productiegebied. We vinden er Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah of Grenache Noir vinden. Deze IGP Coteau des Baronnies-wijnen vertalen zich in een echte balans, een stabiele structuur en een zijdezachte tannines. Ze zijn ook erg complex en bieden een ware diversiteit. Het is ook de berglucht die een rode draad zal zijn en die we in al deze wijnen terugvinden. Wat betreft de witte wijnen, ze zijn meer levendig en met enkele tonen van vers en exotisch fruit.

Het is deze verscheidenheid van aanbiedingen die plezier zullen doen aan fijnproevers.

Waar en hoe onze wijnen proeven?

Bij onze producenten

Vind hier alle adressen van de producenten van Baronnies in de Drôme Provençale, zij openen hun deuren om hun knowhow en hun passie met u te delen.

In het huis van de wijnen

Het huis van de wijnen ligt in het hart van Mirabel-aux-Baronnies en deelt zijn gebouwen met het toeristenbureau. Proeven en een goede sfeer wachten u op !

Onze verbijfsideeën

Via een van onze vele vakantiepakketten Vertek op ontdekking van de wijngaarden van de Baronnies in Drôme Provençale, via één van onze vele verblijfspackages.