Twee soorten technieken

De traditionele wijnoogst met de hand

De wijnoogst met de hand is DE traditionele methode om te druiven te oogsten. Gemotiveerde plukkers gebruiken de snoeischaar om trossen te snijden en emmers om het fruit te vervoeren. Deze methode geeft een meer dan positief beeld van de productie en kwaliteit van de wijn, ondanks dat deze lang en moeizaam is.

Het met de hand oogsten wordt echter steeds zeldzamer en wordt op bepaalde wijndomeinen op verplichte wijze beoefend.

Inderdaad, met de hand oogsten kan het gevolg zijn van wettelijke of technische beperkingen Sommige wijngaarden (zoals in Champagne) hebben vandaag nog steeds de interventie van de mens nodig tijdens het oogsten, interventie die een machine niet zou kunnen vervangen. Bovendien bij bepaalde soorten terrein, zoals steile hellingen, kan de oogst niet anders dan met de hand gebeuren.

In de Baronnies in de Drôme Provençale, is het nog steeds mogelijk om deze methode te zien. Bijvoorbeeld op het Domaine de la Taurelle (Foto’s hierboven) of op Domaine Jaume die bezoekers aan zijn wijngaard uitnodigt voor een ouderwetse oogst, eind september.

Maar meer om meer heeft de oogst met de hand plaats gemaakt voor een meer mechanische methode.
Natuurlijk kan de mechanische oogst niet toegepast worden voor alle oogsten, maar toch biedt ze aantrekkelijke voordelen voor de wijnmakers.

De mechanische wijnoogst.

Wijnoogstmachines verschenen in de jaren 70. Om de druiven te oogsten overbruggen de machines de wijnstokken om zo de ranken te schudden, om de druiven te laten vallen en vervolgens automatisch op te halen via een mechanisme.
De mechanische oogst laat toe om in één enkele handeling alle taken van de plukkers uit te voeren et dit, op een zeer snelle manier. Dit verzekert een grote reactiviteit als de rijping zeer snel verloopt.

Zeer snel en vooral economisch, de oogst met machine is een goedkope oogstmethode.
Inderdaad, de oogst met de hand is veel duurder omwille van de arbeidskracht, maar ook de duur van de oogst. Deze methode is dus erg populair voor de productie van goedkope wijnen, voor vrij robuuste druivensoorten of uitgestrekte wijngaarden.

Uiteindelijke zal de wijnboer de keuze maken tussen een mechanische oogst of met de hand. Het resultaat dat zal u terugvinden in de prijs van de wijn.

En als u meer wilt weten over onze wijnen, kunt u ons artikel “De wijnoogst” lezen.

Waar en hoe onze wijnen proeven?

Bij onze producenten

Vind hier alle adressen van de producenten van Baronnies in de Drôme Provençale, ze zullen hun deuren openen om hun knowhow en passie met u te delen.

Bij het wijnhuis

Het wijnhuis ligt in het centrum van Mirabel-aux-Baronnies en deelt zijn gebouw met die van het toeristenbureau. Daar kan u proeven in een aangename sfeer !

Onze verblijfsideeën

Via een van onze vele verblijfspackages ontdekt u de wijngaarden van de Baronnies Drôme Provençale.